Utrustning till SUP-paddling

Vad behövs när du paddlar SUP?

Enkelt och roligt med rätt utrustning.

Självklart behöver du en SUP-bräda och en SUP-paddel. Det är grundutrustningen när förutsättningarna är optimala och ni är flera som paddlar. Om du vill paddla ensam, längre turer eller under olika väderförutsättningar kommer här några tips.


Säkerheten framförallt

Leash - Din SUP-bräda bör vara utrustad med en leash, en säkerhetslina, som gör att brädan och du inte kan åka ifrån varandra om du ramlar i. Ena änden av leashen fäster du i brädans bakkant och andra änden runt din fotled eller vad. Då undviker du att brädan åker ifrån dig om du plurrar och den kan heller inte skada andra som befinner sig nära dig i vattnet eller gå sönder. Utan leash kan brädan få nästan som en katapultkraft och annars åka långt bort, särskilt en upplåsbar bräda som också lätt fångas av vinden. För din säkerhet blir också brädan din trygghet om du åker i eftersom den flyter och med en leash aldrig är långt bort.

Flytväst - Självklart bär du flytväst på sjön, också när du är ute med din SUP. En bra SUP-flytväst kan du röra dig enkelt i och den sitter bra på kroppen. Förutom vanliga flytvästar finns också en variant som ger dig maximal rörlighet när du paddlar och blåser upp sig när du vill. En Baltic iFloat, som flytvästen heter bär du i en liten väska på höften och du blåser upp den när du behöver den.

Vattentätt mobilfodral - En mobil är viktig att ha med av säkerhetsskäl. Om något skulle hända kan du då höra av dig till dina nära och du är själv kontaktbar. Du förvarar din mobil i ett vattentätt fodral när du är ute med din SUP. Då klarar den stänk och en kort stund i vattnet, om olyckan är framme. Du kan fästa mobilen i fodralet kring din armled eller ha den runt halsen. Vill du vara ännu mer försiktig förvarar du mobilen i sitt vattentäta fodral i din drybag.

Drybags - En drybag är en säck som kan förslutas och bli vattentät, dessa finns i olika storlekar och går att fästa i SUP-brädans gummiband framtill eller baktill på brädan. Ombyteskläder, mobiltelefon, karta, något att äta och dricka, ja listan kan göras lång för vad du vill och behöver ta med dig. Allt beroende på väder och hur länge du ska vara ute.

Flytsnöre - Om du bär glasögon är ett flytsnöre till dessa ett viktigt säkerhetstillbehör. Om du tappar glasögonen i vattnet flyter dom då istället för sjunker.

NK10501135,KB551x,KB5461-000-1,KB5455-000-1X,KV-PC-1,SUN-DB-20L,KV-DB-20L,KL2101-TX

Olika väderförhållanden

Vid hett och soligt väder
Om du är ute och paddlar i varmt eller till och med hett väder ska du ta med dricksvatten, ha på dig en solhatt eller keps och använda solkräm och/eller skyddande klädsel. Risken finns att bli uttorkad om du inte tar små klunkar vatten då och då och bär skydd mot solen på huvudet.

Under lite svalare väder
På våren och hösten, eller ibland även på sommaren på våra breddgrader, rekommenderar vi att du har neoprenkläder, det man brukar kalla våtdräkter. Det finns våtdräkter med korta ärmar och ben, sk shorties, och våtdräkter med långa ärmar och ben. Tvådelade våtdräkter finns också, och är ett bra alternativ för SUP-paddling. Då har du byxor och topp separerade och det finns även neoprenjacka att komplettera med. Neoprenbyxor finns i olika längder och även under lite varmare sommardagar kan det vara skönt med korta neoprenbyxor för att inte frysa därnere. Ett par neoprenskor eller neoprenboots behövs också när vattnet är svalt, sådana finns i olika tjocklekar för olika vattentemperaturer.  För att skydda händerna från att bli kalla är det också skönt med ett par handskar, och för att inte frysa om öronen kan en neoprenmössa eller en mössa i annat tunt material vara bra att ha på sig.

KPNST,KPNP,KW-116152,KW-116452,K-OBO1266,KS-12SBD-36,KS-10SBD,KC142-99


När det regnar
Om du ska paddla när det regnar, kan våtdräkt fungera bra. Ett annat alternativ är regnkläder gjorda för att hålla dig torr eller halvtorr under. Dessa finns som overaller eller som byxa och jacka separat. Ett varmt underställ rekommenderas vid kyligare dagar. Neoprenskor, handskar och mössa är också bra vid regn.

KSK-02SBD1,KPTST,KPASB


Under kalla förutsättningar
Att paddla SUP på vintern är givetvis inte för dig som är nybörjare, men har du blivit en mer van paddlare kan en krisp vinterpaddling vara fantastisk. Åar och floder fryser på sent och där kan du nästan paddla året om. Vid riktigt kallt väder rekommenderar vi att du använder en torrdräkt när du paddlar. Under torrdräkten är ett varmt underställ att rekommendera. Är det lite mildare kan våtdräkt under och en jacka och överdragsbyxor över, tjocka neoprenboots, mössa och handskar fungera.

K-OSAJAOP0028-S,K-OSAJAOP0028-PRO