Sveriges ledande paddlingsbutik!
Handla tryggt
Leveranstid 1-3 dagar
Fysisk butik
Personlig service 08-715 18 80
Mina Sidor
  • Hem
  • Lär dig paddla SUP

Lär dig paddla SUP

Har du precis köpt en SUP eller är du sugen på att prova? Kul! Här har vi skrivit ihop en kort guide med fem enkla steg som du kan följa för att komma igång. Lycka till och ha så roligt!


1. Det första du ska göra innan du går ut på nattnet är att kontrollera att du fäst fenan och din leash ordentligt på brädan. Ställ sedan in höjden på paddeln. När du ställer paddeln brevid dig ska den nå ca 10-20 cm över ditt huvud. Du kan redan nu mäta ut hur brett ditt armtag ska vara. Det gör du enkelt genom att hålla paddeln med båda händerna och lägga den horisontellt på huvudet, men armbågarna neråt. Du ska hålla dina händer på det avstånd som ger 90 grader i båda dina armbågar. Kom ihåg att testa det här då och då ute på vattnet, så du inte håller för brett eller för nära - det gör paddlingen onödigt svår och tung. Nu är du redo för vattnet!

2. Börja alltid din paddling på knä. Skulle det vara så att du tappar balansen ska det inte finnas något i närheten som du kan ramla och skada dig på. Nästan alla SUP-brädor har ett handtag i mitten som markerar var du ska stå. Det här riktmärket gäller både när du står på knä och på fötter. Placera knäna parallellt på brädan och titta framåt. Ta tag i paddeln och börja paddla ut.

3. När du känner dig redo är det dags att ställa dig upp. Det gör du enklast genom att lägga ner paddeln tvärt över brädan och hålla den med båda händerna. Res dig sedan upp med en fot i taget och placera fötterna på rätt plats på var sin sida om handtaget på en gång. Försök resa dig och komma upp till stående ganska fort. Det är lätt att tappa balansen om du tvekar för länge.

4. Snyggt, nu står du! Tänk på att komma igång med paddlingen så fort du ställt dig upp. Precis som när vi cyklar är det lättare att hålla balansen när vi har lite fart. Ett tips när du står stilla är också att ha paddelns blad i vattnet - det gör stor skillnad för stabiliteten. Se nu till att du står axelbrett med fötterna och med lite lätt böjda knän. Överkroppen ska vara sträckt och bålen lite lätt spänd. Håll den övre handen på kroppen högst upp på paddeln och kontrollera igen att du har händerna på ett bra avstånd från varandra. Nu paddlar vi!

5. Sätt i paddelns blad så långt fram som möjligt och dra den längs med brädan hela vägen bak till hälen. Din övre armbåge ska vara lite lätt böjd medan din undre arm ska vara helt sträckt genom hela rörelsen. I paddeltaget böjer du på knäna och lutar dig framåt för att lägga tyngd på paddeln genom den övre armen. Det här gör att du kan utnyttja din kroppsvikt och använda ryggmuskler och bålmuskler. för att inte trötta ut armarna. Kom ihåg att spänna bålen och ha svikt i knäna. När du ska paddla på andra sidan byter du enkelt grepp så att den andra handen hamnar högst upp på paddeln. Ha så kul!

© 2024 STOCKHOLMKAJAK. All rights reserved