Köpa Kajak fördjupning


Här hittar du allt du behöver veta inför ditt kajakköp!


FEM FRÅGOR ATT STÄLLA SIG INFÖR VALET AV KAJAK

Att välja kajak är enkelt! Du behöver bara fundera lite på hur du vill paddla, var du vill paddla och vad du vill få ut av kajaken. Vi på StockholmKajak finns alltid här för att hjälpa dig i ditt val. Det går jättebra att ringa, maila eller besöka oss i butiken så ser vi till att du hittar den kajak som är perfekt för dig och dina önskemål – så att du ska få ut maximal glädje av paddlingen. Nedan har vi sammanställt fem frågor du kan ställa dig inför valet.

1. Vad ska kajaken främst användas till? Motion, dagsturer eller övernattningsturer?

Ska du paddla ut i flera dagar behöver du en kajak med större packutrymme, bra glid och som klarar alla typer av väder. Våra havskajaker SeaBird Expeditin & SeaBird Scott i plast eller glasfiber är då utmärkta. För dagsturer behövs endast ett mindre packutrymme och en extra stabil kajak kan vara en fördel, vilket istället gör våra smidiga och lätthantrliga Discovery och Åfjord  till det bästa valet (helg- och dagsturskajaker i plast). Våra sport och motionskajaker ger mycket fart och paddelglädje och många av dem har även ett vattentätt skott för din packning.

2. I vilka typer av vatten kommer du främst paddla? Insjöar & åar eller skärgård & hav?  

Ska du främst paddla i lugna åar eller på skyddade sjöar behöver du egentligen inte en havskajak / turkajak, utan här räcker det med en enklare och billigare rekreationskajakVåra sport- och motionskajaker passar även de perfekt för dessa vatten! För paddling i skärgård eller hav är en havskajak i plast eller glasfiber det naturliga valet då de är gjorda för större vågor och hårdare vind.

3. Vill du ha en mycket tålig kajak eller kommer du kunna vara försiktig med den? Plast eller glasfiber?

Våra modeller i 3-lagers högdensitets polyetenplast är extremt slitstarka och tåliga. Är tillverkade i Europa med europeisk plast och betydligt styvare än importerade kajaker. De är lätta att underhålla, äga, förvara och paddla – med andra ord perfekta för dig som köper din första kajak! En plastkajak är också lättare att låna ut än en glasfiber, eftersom du inte behöver vara lika rädd om den. De allra flesta av våra plastkajaker är i 3-lagers polyetenplast, men vi har även enklare, billigare modeller i 1-lagersplast för dig som är intresserad av en enklare typ av paddling i lugnare vatten. Glasfiberkajaker är något lättare än de i 3-lagersplast och har en väldigt fin finish. Glasfiber är för dig som vill ha en extra snygg kajak med den absolut bästa vridstyvheten och fart prestandan.

4. Har du paddelvana sedan tidigare?

En van paddlare har inga problem att hantera en smalare, rundbottnad kajak sport- & motionskajaker och ändå kunna paddla effektivt. För dig som är ny på paddling rekommenderar vi att du kommer deltar på våra paddlingar eller att du väljer en stabilare, plattbottnad kajak med en bredd på 56-59 cm. Alla våra plastkajaker och våra havskajaker / turkajaker i glasfiber är utmärkta för nybörjare.

5. Är målet att paddla snabbt eller är det viktigare med en stabil kajak?

En kajaks stabilitet beror inte bara på bredden utan även på skrovets form där en mer plattbottnad kajak är stabilare än en med rundad botten. Alla våra plastkajaker och våra havskajaker i glasfiber är mer eller mindre plattbottnade vilket gör dem stabila i alla väder – även för dig som nybörjare. Våra motionskajaker är mer rundbottnade med modeller i olika bredd som passar både nybörjare (55-59 cm breda) och smalare som ger mycket fart (43-51 cm breda).

En smalare kajak är generellt snabbare men blir samtidigt mer instabil. Är kajaken för rank kommer du inte att kunna paddla effektivt då du måste fokusera för mycket energi på att hålla balansen. Välj en kajak som du kan paddla både när det är vindstilla och när det går vågor. Kajaker med roder är väldigt kursstabila vilket gör dem snabbare än kajaker utan roder. En roderkajak är därför extra bra om du ska paddla längre sträckor. För den vana paddlaren blir en skäddakajak ofta roligare och mer lekfull i vågor.VÅRA OLIKA KAJAKTYPER 

Vi har många olika kajakermodeller i både plast och glasfiber så att alla paddlare kan hitta den perfekta kajaken hos oss! Vi har alltifrån havs- och turkajaker och kajaker för motion och rekreation, till fiskekajaker, grönlandskajaker, hundkajaker, tvåmannakajaker och mycket mer! Du hittar vårt kompletta sortiment här på hemsidan  eller hos oss i butiken. Välkommen att kontakta eller besöka oss för hjälp och rådgivning i ditt val av kajak eller kom förbi butiken och provsitt dina favoritmodeller eller provpaddla innan du slår till!

Vi har delat in våra plastkajaker i havs- & turkajaker, helg- & dagsturskajaker och rekreationskajaker. Våra modeller i glasfiber är indelade i havs- & turkajaker, skäddakajaker, sport- & motionskajaker och grönlandskajaker.

Havskajaker & Turkajaker (480-550 cm längd) – plast & glasfiber

Klassiska havskajaker är omkring fem meter långa med en bredd på 56-59 cm. Längden ger både bra lastutrymme och hög fart. Det gör våra havskajaker väldigt mångsidiga – de är optimala för dagsturer på havet och för helg- och veckoturer med övernattning och passar även perfekt för kortare motionsturer. Här hittar du våra havs- och turkajaker i plast  och i glasfiber.

Dagsturskajaker & rekreationskajaker (360-430 cm längd) – plast

Det här är lite bredare, kortare och mycket mer stabila kajaker med en bredd på 63-64 cm. De passar bäst för dig som oftast paddlar kortare turer på åar och mindre sjöar eller i andra skyddade vatten. Dagsturskajaker är tack vare sin korta längd enkla att hantera både i vattnet och på land och supersmidiga att förvara. Rekreationskajaker är otroligt stabila med en längd på under 400 cm och bredd på över 63 cm. För dig som vill ta kortare turer vid sommarstugan eller på semestern är den här typen av kajak det perfekta alternativet! Här hittar du våra dagsturskajaker, rekreationskajaker, och fiskekajaker.

Sport- & motionskajaker – glasfiber

Våra sport och motionskajaker ger fart och paddelglädje! Vi har modeller som passar både nybörjare (55-59 cm breda) och smalare med mycket fart (43-51 cm). Alla motionskajaker är mer eller mindre rundbottnade vilket gör att de har mindre initialstabilitet än kajaker med platt botten. Sekundär och slutstabiliteten, som gör att du inte tippar, kan däremot ändå vara god. Välj en kajak som du kan paddla både när det är vindstilla och när det går vågor för att få ut så mycket paddelglädje som möjligt! Är kajaken för rank fokuserar du för mycket på att hålla balansen och förlorar flytet i paddlingen. De flesta av våra sport- och motionskajaker har ett vattentätt fack för packning – perfekt för solglasögon, telefon och kamera!

Andra kajakmodeller – plast & glasfiber

Utöver de vanligaste kajakerna har vi flera olika specifika modeller; som skäddakajaker, grönlandskajaker, fiskekajaker, surfskis, tvåmannakajaker och hundkajaker. De här har alla särskilda egenskaper och kvaliteter som kännetecknar dem. Fiskekajaken karaktäriseras t.ex. av att vara breda, stabila och lättmanövrerade med spöhållare och mycket plats för utrustning och fångst. Här hittar du alla våra specifika kajakmodeller

Skäddakajaker som finns i både plast & glasfiber är havskajaker med skädda och “rocker” (bananformat skrov) som gör dem väldigt lekfulla och surfvänliga. En skäddakajak är inte riktigt lika kursstabil som en roderkajak vilket gör dem mest lämpade för dags- och helgturer samt lek i vågor.

Grönlandskajaker i glasfiber är inspirerade av traditionella grönländska kajaker för jakt på säl och val. De här är extremt lättmanövrerade och lättrollade kajaker med mindre packutrymme. Det är de skarpa slagen (kanterna) på skrovet som gör att kajaken reagerar direkt på tyngdpunktsförskjutningar och lutningar. Provpaddla gärna innan du köper då de är små i sittbrunnen. Våra provpaddlingstillfällen hittar du här!


DINA TRE VIKTIGASTE TILLBEHÖR

Till kajaken behöver du paddel, kapell och flytväst. För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram tre färdiga tillbehörspaket; basic, standard och pro. När du väljer tillbehörspaket kan du utgå ifrån hur du kommer använda kajaken och hur mycket du paddlat tidigare.

Paddeln – efter kajak är paddeln det viktigaste valet av utrustning. En lätt paddel ger dig extra kraft, högre fart och minskar ansträngningen på kroppen. Vill du få ut så mycket som möjligt av din kajak och paddling rekommenderar vi en uppgradering till en paddel i glasfiber eller kolfiber. En lättare paddel gör stor skillnad! Våra enklare paddlar har knapplåsning med fast längd och två bladvinklar och mer påkostade paddlar har justerbar längd och steglös bladvinkel. Generellt går långsmala paddelblad bra i sjö och hård vind vilket gör dem utmärkta för längre turer. Korta och breda blad är för dig med mer styrka som vill surfa, leka och kunna accelerera snabbt. Vår rekommendation är att undvika att välja ett för stort blad utan istället välja det mindre om du står och väger. Här hittar du våra paddlar! Längre ner på den här sidan hittar du också vår kompletta guide för hur du ska tänka vid val av paddel.

Flytvästen – en flytväst för kajakpaddling är till skillnad från andra flytvästar ofta kort skuren för att ge dig den rörlighet du behöver. Passformen är viktig för att få en bekväm paddling och därför rekommenderar vi alltid en flytväst med flera inställningsmöjligheter. Fickor på flytvästen är också ett stort plus. Här hittar du våra flytvästar !

Kapellet – ett kapell sitter runt midjan och träs över kajakens sittbrunn för att skydda dig från översköljande vågor, regn och stänk från paddeln. Ett sittbrunnskapell i nylon är bra för dig som är nybörjare eftersom att de är lätta att få på och av. Neoprenkapell sitter tajtare men är helt plana med bättre avrinning. Här hittar du våra kapell!


VÄLJ RÄTT PADDEL FÖR DIG

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din kajak och din paddling är det jätteviktigt med en bra paddel som passar dig. Blad, grepp och längd varierar mycket beroende på paddlare, vatten, erfarenhet och smak. Det du ska bestämma dig för är paddelns vikt, paddelns längd och bladets storlek.

Paddelns vikt – En lättare paddel gör stor skillnad för din paddling. Den ger extra mycket kraft, högre fart och minskar ansträngningen på kroppen. Vi rekommenderar att uppgradera den enklaste aluminiumpaddeln till en paddel i glasfiber eller kolfiber.

Paddelns längd – Ett beprövat sätt att avgöra paddellängden för allroundpaddling är att ståendes bredvid paddeln sträcka upp en arm och nå över bladet. Det är ett grovt mått men det fungerar för de flesta som är ca 170-190 cm långa. Ibland kan även kajakens bredd påverka paddelns längd, då breda kajaker behöver en längre paddel. De flesta av våra paddlar är ställbara så att du enkelt kan ändra längden innan eller under paddlingen. Det här gör också att en och samma paddel kan användas av flera paddlare.

Bladets storlek – Generellt går långsmala paddelblad bra i sjö och hård vind vilket gör dem utmärkta för längre turer. Korta och breda blad är för dig med mer styrka som vill surfa, leka och kunna accelerera snabbt. Vår rekommendation för nybörjare är att undvika att välja ett för stort blad som kan göra paddlingen onödigt svår och tung.

Ett stort, brett blad ger mycket grepp i vattnet vilket är perfekt för korta, snabba turer – som motionspaddling eller surf och lek där accelerationen är centralt. Ett stort blad ger också bra effekt i styr- och rodertag. För att maximalt utnyttja ett stort blad ska det paddlas med hög paddelföring (brant isättning), med utpräglad bålrotation och nära kajakens skrov. Paddeln ska därför också väljas i en lite kortare läng. 

Ett mindre, långsmalt blad har inte samma distinkta grepp i vattnet och "slirar" lite jämfört med ett stort, brett blad. Det kräver därför en högre paddelfrekvens för att kajaken ska hålla samma fart. På längre turer med en packad kajak i vind är det dock energisnålare att paddla lätt med högre frekvens. Ett långsmalt blad paddlas med låg paddelföring och lite längre paddellängd. Om man inte är så stor och stark kan ett litet blad vara ett bra val. Fördelarna är ett mjukare grepp i vattnet och mindre vindfång.

Här hittar du våra paddlar!Läs mer om val av paddel


KONTAKTA OSS!

Vi hjälper dig alltid att välja rätt! Ring, maila eller kom förbi oss i butiken så ser vi till att du hittar den perfekta kajaksen för just dig. Vi har alltid alla våra kajakmodeller tillgängliga i butiken så att du kan provsitta dem på plats. Om du önskar går det också jättebra att provpaddla innan köp. Varje söndag under hela säsongen april till september anordnar vi kajakprovardagar för dig som står inför kajakköp. På plats finns våra bästa kajakförsäljare som hjälper dig. Efter 20 år i kajakbranschen och tack vare att vi paddlar mycket själva kan vi garantera förstklassig service och vägledning i ditt köp! Hos oss på StockholmKajak hittar du många kajakmodeller i både plast och glasfiber för alla ändamål och samtliga tillbehör därtill. Det ska vara enkelt, roligt och smidigt att komma ut på vattnet!