Transportera kajaken på biltaket

Det finns flera sätt att smidigt transportera en eller flera kajaker på biltaket. Placera takräckets bågar med så långt avstånd som möjligt från varandra för att kajaken ska ligga stabilt och för att sprida ut belastningen. Placera kajaken med sittbrunnen mittemellan bågarna, det är där kajakens tyngdpunkt finns.

Om du ska transportera en eller två kajaker samtidigt är det smidigaste sättet att använda transportvaggor. Det är skumblock som enkelt träs på takräckets bågar utan någon montering. Transportvaggorna finns i fyrkantsprofil, oval profil samt vingprofil för att passa olika takräcken. För att hålla kajaken på plats är skumblocken lätt u-formade. Om du använder transportvaggor ska kajaken transporteras med sittbrunnen uppåt.

K-O102140

Snedställa kajaken med J-ställ eller höglastare

Ska du transportera flera saker samtidigt på biltaket kan du snedställa kajaken för att ta mindre plats. För att snedställa kajaken använder du ett J-ställ eller en höglastare. En snedställd kajak placeras med fören framåt på biltaket.
Vill du transportera tre eller fyra kajaker behöver du en höglastare. På en höglastare transporterar du kajakerna på sidan (på högkant) förankrade i höglastaren, Det är möjligt att transportera upp till fyra kajaker på ett vanligt tackräcke med höglastare. Var dock beredd på att det tar lite tid att lasta och surra fast allt.

K-O10210,K-276230,K-O10212


Surra fast kajaken

För att spänna fast kajaken på biltaket använder du vanliga 25 mm spännband med vanligt spänne. Vi rekommenderar spännband som är 3,5 meter, dessa är inte för korta och samtidigt lätta att arbeta med. Använd inte spännband med ratchet, du riskerar att skada kajaken. Kraften blir för stor och klämmer ihop plastkajaken och en glasfiberkajak kan spricka. 

Vanliga spännband är lätta att använda. Kom ihåg att aldrig överspänna kajaken, att spänna den för hårt. Gör så här: Surra fast kajaken, känn mitt på kajaken att den sitter fast ordentligt. När du åkt en timme stannar du bilen och efterspänner spännbanden.

För lastning av kajak på biltaket så kan man använda kajaklasterna, kajaklastare fästs på bilens bakruta med två sugkoppar och sedan är det bara att rulla upp kajaken.

K-O10260,KV-KL