Köpguide uppblåsbar kajak Advanced Elements

KÖPGUIDE - LUFTKAJAK / UPPBLÅSBARKAJAK

Ta del av våra tips här innan du skaffar en luftkajak/uppblåsbar kajak/uppblåsbar kanot.


Smidig förvaring

Att enkelt kunna ta med sin kajak och förvara den är den främsta anledningen till att välja en luftkajak. En luftkajak väger endast mellan 8 och 23 kg och när den är nerpackad i väskan tar den inte större plats än en resväska. Detta gör produkten mycket uppskattad att ha med på båten eller i husbilen.

Två olika produkter

Det går inte att jämföra uppblåsbara och hårda kajaker rakt av eftersom de är två helt olika produkter med helt olika prestanda. En uppblåsbar kajak är en fantastisk produkt som vi har sålt sedan 2002, men om du ska paddla en tur med vänner eller tillbringa en helg i skärgården rekommenderar vi dig en hård kajak. Luftkajaken har flera fördelar som inte en hård kajak har precis som en hård kajak har sina fördelar gentemot en luftkajak. Produkterna ersätter inte varandra, det är användningsområdet som skiljer dem åt. En hård kajak är överlägsen vad gäller fart och bekväm paddling under längre turer. En luftkajaks fördelar är att du transporterar och förvarar den smidigt, att den är stabil och har stor sittbrunn och att den ger dig fler möjligheter att spontant komma ut på vattnet och utforska nya vatten. På bara fem minuter är du färdig att ge dig av i din luftkajak.

Advanced Elements 

Våra luftkajaker är av märket Advanced Elements (AE) som är ett amerikanskt märke, kajakerna utvecklas i USA och tillverkas i Indonesien. AE är marknadsledande och har tillverkat uppblåsbara kajaker i över 25 år.

När AE lanserade sina modeller något år före år 2000 revolutionerade de marknaden. Helt plötsligt hade prestandan höjts till en ny nivå och att paddla luftkajak blev en bättre upplevelse.

Modellvariation

Luftkajaker finns i en mängd olika varianter. Det finns modeller för en person eller för två personer, modeller som är extra lätta att bära, modeller som är anpassade för fiske samt modeller som vi kallar  "family fun” (en enklare modell för hela familjen). Fundera över hur ni i familjen kommer att använda er luftkajak. Är det bäst att skaffa ett par enkelkajaker, anpassade för en person vardera? Eller vill ni hellre paddla en dubbelkajak med gott om plats för er bägge, för packning och för hunden?

ENKELKAJAK

Planerar du att skaffa en luftkajak till dig själv rekommenderar vi främst modellerna AF1 (eller AF1 Elite) och AFX. I vårt sortiment har vi även AF Sport, AF Ultralite, EVO och Airvolution.

Populära AdvancedFrame 1 (AF1)

Fördelen med AF1 är att den kortare, mer lätthanterlig, väger mindre och tar mindre plats. Om du främst paddlar dagsturer med lite packning och matsäck täcker en AF1a dina behov. Modellen AF1 finns i två modeller: AF1 och AF1 Elit. Det är i grunden samma kajak där AF1 Elit har ett högtrycksgolv som gör kajaken styvare, en mjukare sits och en väska med ryggsäcksband.AdvancedFrame Expedition Elite (AFX) för dig med mer packning

Vill du ha möjligheten att ha med dig mer packning är AFX Elite modellen för dig. Kajaken är längre och har högtrycksgolv. Eftersom AFX Elite är fyra meter lång och har högtrycksgolv har den mer bärkraft och passar om dig som är längre än 188 cm eller väger över 100 kg.

Populära AdvancedFrame Convertible (AFC)

Fördelen med AFC är att den kan byggas om för 1 eller 2 paddlare. Advancedframe Sport (AFS) om du är ute i fint väder

AF Sport är en enklare modell av AF1, den något lättare och har därmed inte samma kraftiga material som AF1 har. Modellen uppskattas av personer som främst använder kajaken när det är fint väder och vill ha en lättare kajak. Konstruktionen med en luftkammare som går runt kajaken gör att du inte kan montera sittbrunnskapell på AF Sport. Advancedframe Ultralite (AFU) är smidigast att transportera

Om kajakens vikt är det viktigaste för dig passar AF Ultralite. En modell som är framtagen för att vara extremt lätt. Med en vikt på endast 8 kg orkar du bära kajaken längre sträckor eller ha med den enkelt på din resa.AirFusion EVO är snabbast

Är du ute efter en luftkajak som liknar en hård kajak kommer du närmast med AirFusion EVO. Den är smalast och snabbast av alla AE modellerna.Airvolution med gott om utrymme

Vet du med dig att du bara kommer att paddla soliga dagar är den öppnare sit-in kajaken Airvolution något för dig. Med en stor sittbrunn finns gott om plats för din packning och den är enkel att stiga i och ur.Paklite för dig som gärna vandrar och paddlar

För vandrare så är även Ultra Light för tung och då finns ett alternativ med en extremt lätt kajakmodell på ynka 1,8 kg. Modellen är fantastiskt smidig och lätt att kräver inte mycket plats. Paklite passar dock inte alltför långa eller tunga personer och paddlingen blir inte lika bekväm som med övriga modeller då den saknar den stabiliserande skenan i fören.


Om du funderar på att skaffa en tvåmanskajak rekommenderar vi en kajak som enkelt går att bygga om från en tvåmans- till en enmanskajak. Advanced Frame Convertible eller AFC är en populär modell för detta där du enkelt bygger om den genom att flytta sätena. AFC Elit har högtycksgolv, mjukare sits och en väska med ryggsäcksband.

Välkommen att kontakta oss när du ska skaffa en luftkajak!