Vanliga frågor om kajak

Vilka typer av kajaker finns det?

Det finns enmanskajaker och dubbelkajaker, kajaker som är till för att paddla fort med och kajaker som är extra stabila och därmed lite långsammare. De flesta som köper kajak väljer en klassisk havskajak, den fungerar utmärkt för kortare dagsturer, motionspaddling och flerdagarsturer.
-Exempel på modell är Seabird Expedition.
Listan av kajakmodeller kan göras lång och många modeller riktar sig till en speciell målgrupp som grönlandskajaker, motionskajaker och surfski.

Vilka material görs kajaker i?

Kajaker tillverkas i flera olika material och tillverkningsmetoderna skiljer sig åt. Det vanligaste materialet idag är plast. Plastkajaken är väldigt slitstark och populär för förstagångsköparen.
Det finns fler olika sätt att tillverka plastkajaker på, antingen rotationsgjuten eller Blow Mould. Rotationsgjutna kajaker kan göras med 1-lagers plast eller 3-lagers plast. Vi rekommenderar 3-lagersplast för havskajaker och 1-lagers plast för rekreationskajaker.
-Exempel på modell våra: 3 lagers plastkajaker
Glasfiberkajaker är populära hos de som har paddlat ett tag eftersom det är en annan paddlingskänsla i glasfiberkajaken.
-Exempel på modell våra: glasfiberkajaker
Kajaker kan även tillverkas i kolfiber, då blir de betydligt lättare och samtidigt avsevärt dyrare.

Skall man välja roder eller skädda?

Det är en svår fråga då alla tycker olika, och det främst är en vanesak vad man föredrar. Vi rekommenderar i regel roderkajak till förstagångsköparen.

Hur lång är en kajak?

Det finns mängder av olika längder och bredder på kajaker. Det som avgör vad som passar bäst är vad du vill använda kajaken till. Kajaker kan vara från 3,5 m upp till 6,5 m långa. En stabil kajak för dagsturer är oftast mellan 3,6 och 4,3 m lång och bredden är över 60 cm. Vill du ha en havskajak eller turkajak för att paddla längre turer och för att ha ett bättre glid är de 4,8 m till 5,5 m långa och bredden varierar mellan 50 och 60 cm. Är det viktigaste för dig att paddla fort väljer du en ännu längre och smalare kajak, med den designen blir kajaken samtidigt mer instabil.

Hur lång kajak ska jag ha?

Det beror på vad du ska göra med kajaken och hur lång du är. Det finns kajaker som är OneSize och passar alla ganska bra, en OneSize kan vara utmärkt för kortare paddlingar.
- Expempelvis Åfjord.
Vill du ha en bra paddlingsupplevelse väljer du en kajak som passar din storlek. Vi rekommenderar verkligen dig att köpa en kajak som är anpassad efter din storlek.
- Exempelvis så finns Seabird Expedition i 2 storlekar, en för lättare paddlare (LV) och en för tyngre paddlare (HV)

Hur mycket kan man lasta i en kajak?

Vanligt bland havskajaker är att kunna lasta ca 40 - 60 kg packning. När du tittar på en kajakspec står det ofta angivet både paddlarens vikt, exempelvis 55 - 85 kg och max lastkapacitet, exempelvis 130 kg. (Lastkapaciteten inkluderar både paddlarens vikt och lastens vikt.)

Vilken kajak är bäst?

Det är omöjligt att svara på. Bäst för en person kan vara sämst för en annan. Men vi kan säga att den populäraste havskajaken är SeaBird Expediton. Den är extremt uppskattad både av nybörjare och erfarna paddlare. Kajaken är mångsidig och används både av personer som paddlar dagsturer, motionsrundor och långturer. De kunder vi har som har segelbåt eller husbil tycker att en uppblåsbar kajak är det bästa som finns. De som bor vid en liten uppskattar Åfjord bäst för dess smidighet.

Vad kostar en kajak?

Priset kan variera mycket från några tusen upp till 50 000 kr. Kajakens pris beror på hur den är tillverkad och i vilket material. De allra billigaste kajakerna är ofta tillverkade i Kina och i ett extremt mjukt plastmaterial. Vi säljer enbart kvalitetskajaker som är tillverkade i Europa. Prisskillnaden är inte så stor samtidigt som kvalitén är avsevärt bättre och du får en bättre paddlingsupplevelse.
-Exempel så har vi flera prisvärda plastkajaker under 10 000 kr

Är det lätt att välta med en kajak?

Nej, alla kajaker vi säljer är stabila. En klassisk havskajak, som Seabird Expedition välter du inte med. Vi har även extra stabila kajaker som SeaBird Discovery. En nackdel med dessa är att de blir lite tröga, vilket inte innebär några problem under dagsturer, men den är inte optimal om du ska paddla längre sträckor och vara borta i flera dagar.

Kan man fastna om kajaken välter?

Nej, man fastnar inte i kajaken. Om du välter med någon av de havskajaker och dagsturskajaker vi säljer ramlar man ur och de kapell som vi levererar med kajakerna lossnar.
I vårt sortiment har vi även extrema kajaker med kraftiga neoprenkapell till professionella paddlare som sitter fast hårdare.

Vilken kajakbutik är bäst?

Vi tycker att vi på Stockholmkajak är bäst, vi har ett brett och djupt sortiment och vi försöker alltid ge dig bästa möjliga service. Om vi inte kan hjälpa dig, hänvisar vid dig vidare till en kollega som kan det. Allt för att du som kund ska få rätt kajak och rätt tillbehör. Vi har varit verksamma i över 20 år och känner alla kollegor i branschen och vet vilket utbud de har.

Vilken garanti har Seabird på sina kajaker?

Seabird Designs har 10 års fabriksgaranti på sina kajaker.

Vilken paddellängd ska man ha till sin kajak?

Paddelns längd bestäms av fyra olika faktorer: paddlarens längd, kajakens bredd, vilken paddelföring du har (hög eller låg paddelföring) samt paddelbladets storlek. En lång paddlare har längre paddel än en som är kortare. Paddlar du en bred kajak ska du ha längre paddel, har du låg paddelföring krävs också längre paddel. Har du ett stort blad är paddeln kortare du paddlar med en högre paddelföring. Paddelns längd ligger normalt mellan 210 cm och 235 cm. Det är viktigt med rätt paddellängd för att få till en bra paddling.

Vilken storlek skall man ha på paddelbladet?

Det beror lite på hur du paddlar. Vi säljer alltid små blad till vanliga turpaddlare. Är du en ambitiös paddlare som vill träna väljer du hellre att paddla med ett stort blad.

Vilken flytväst skall man ha till kajakpaddling?

Alla flytvästar som säljs fungerar, de fyller sitt syfte om du skulle ramla i vattnet. Däremot kan många flytvästar som inte är avsedda för paddling upplevas lite obekväma och stora. Vi rekommenderar absolut en paddlingsväst - den sitter bättre, den ger dig bra rörlighet och den rör sig inte när du paddlar. Det är mycket viktigt att din flytväst passar dig ordentligt.

Vilken säkerhetsutrustning skall man ha till paddling?

Du behöver ta med dig länspump, flottör, visselpipa, säkerhetslina till paddeln och ett första hjälpen-kit. Bra är också att ta med nödsignal, mobiltelefon som ligger nerpackad och är fulladdad och om du ska bogsera någon ska du dessutom ha en paddlingskniv med dig.

Vilken transportutrustning till kajak ska man ha?

Vanligast är att man lastar kajaken på biltaket på ett takräcke. Då använder man transportvaggor, J-ställ eller höglastare på takräcket och spänner fast kajakerna med spännband. Det går lätt att transportera två kajaker på biltaket, det snabbaste sättet är att använda transportvaggor. Vill du transportera tre eller fyra kajaker använder du höglastare, det är inga problem men tar lite tid att spänna fast kajakerna. Om du ska transportera fler än fyra kajaker ofta rekommenderar vi dig att skaffa ett kajaksläp. Att ha ett släp är mycket smidigt och det kan även användas som förvaring till dina kajaker.

Vilka kläder ska man ha till paddling?

Det varierar självklart över årets säsonger, men rätt kläder är avgörande för turen. Viktigt är att använda handskar, paddlingsjacka och paddlingsskor. Dina paddlingskläder ska inte sitta för tajt utan göra det möjligt för dig att paddla obehindrat och kläderna ska också torka snabbt. Ha alltid med dig en extra kläder att byta med om det skulle bli kallt eller om du skulle bli blöt. Solskydd, vatten att dricka och gärna en hatt eller keps är bra för soliga dagar. Packa dina kläder i vattentäta packpåsar, drybags.

Vad är fördelen med en uppblåsbar kajak?

Det finns massor av fördelar. En av de främsta fördelarna är att den är portabel, den kan lätt packas ner i en väska och tas med på resor och tar liten plats när den lagras. Vikten är också en fördel, den är betydligt lättare att hantera än en hård kajak. Stabiliteten är också en fördel, då den är betydligt stabilare än en hård kajak, man kan inte välta med en uppblåsbar kajak. Mångsidigheten är en fördel då den kan användas både till turer i skärgården, till att sticka ut på en liten tur när men är ute med båten, till att bara glida fram och njuta av solen, till att ha med sig i bilen och upptäcka nya platser, till att fiska ifrån, till äventyr i vildmarken eller kanske för att ta upp till lägenheten i hissen. Kajakerna är kraftig byggda och håller bra. Priset är också en fördel då de har ett något lägre pris än hårda kajaker.

Vad krävs det för underhåll av en uppblåsbar kajak?

Det är ett visst underhåll av uppblåsbara kajaker. Du ska se till att den är torr och inget organiskt material i den när du ska lagra den en längre tid. När du paddlat den i saltvatten ska du skölja av den när inför lagring en längre tid. Att rengöra den och se till att den är torr vid lagring är viktigast.

Vad ska jag tänka på angående min uppblåsbara kajak när det är varmt ute?

Kom ihåg att lufttrycket inuti kajaken ökar med temperaturen. Så länge du har din kajak i vattnet kyls den av och värmen är inget problem för kajaken. Men om du lägger upp din kajak på land, tänk på att lägga den i skuggan. Det är även bra att ssläppa ut lite luft för att minska trycket.

Går det att reparera en uppblåsbar kajak?

Det är inga problem att reparera en uppblåsbar kajak, när du skaffar din kajak följer det med ett lagningskitt. Kajakerna är byggda i ett kraftigt material och det krävs ett vasst föremål för att det ska gå hål. Var försiktig i närheten av gamla bryggor som kan ha vassa spikar som sticker ut.

Är en uppblåsbar kajak bra?

JA, absolut. Men en uppblåsbar kajak passar inte alla. Produkten är fantastisk för dig som har husbil eller båt och vill ta med kajaken. På bara fem till tio minuter pumpar du upp din kajak och kan ge dig iväg. Efter att du paddlat klart går det minst lika snabbt att packa ner den igen.
Det är en underbar känsla att paddla runt bland öar och skär när du förtöjt din segelbåt och vill se dig omkring. Kajaken är extremt stabil men paddlas inte lika fort som en vanlig kajak.

Vad kostar en uppblåsbar kajak?

Priset varierar från 1500 kr till över 20 000 kr. De billigaste modellerna hittar man på varuhusen och på lågprissidor på nätet. Men som alltid, man får vad man betalar för. Vi rekommenderar dig verkligen att gå upp i kvalitet för att få en bättre paddlingsupplevelse och en kajak som håller längre. Vi har modeller från ca 7 000 kr och upp till strax under 20 000 kr. Alla våra kajaker håller hög kvalitet och de tillverkas av ett väletablerat amerikanskt företag som säljer kajaker över hela världen. Vi har sålt dem sedan 2002 och vi har kunder som fortfarande använder dem.

Ska jag välja en enmans- eller tvåmanskajak?

Det beror på hur du tänkt använda din uppblåsbara kajak. Är ni alltid två som ska paddla fungerar en dubbelkajak utmärkt. Eller två enmanskajaker. Paddlar du ofta själv och ibland tillsammans med någon rekommenderar vi dig att skaffa två enmanskajaker. Det finns en dubbelkajak som heter AdvancedFrame Convertible som går utmärkt att paddla själv eftersom sitsen enkelt kan flyttas till mitten. Den är däremot lite tyngre att hantera. Vi har märkt att de som vill ha med kajak på sin båt ofta föredrar två enmanskajaker och de som har med kajak på sin husbil föredrar dubbelkajaker.

Varför är AdvancedFrame-kajakerna de bästa uppblåsbara kajakerna?

Kajakproducenten har tillverkat uppblåsbara kajaker länge och hela tiden varit enormt noga med att följa upp och förbättra kajakerna. De har ett stort team som jobbar med produktutveckling och förbättringar. Materialet är en mycket kraftig tre-lagers PVC med svetsade sömmar i botten. För och akter har en aluminiumskena som gör att kajakerna skär vattnet och blir riktningsstabila. Botten är också extra förstärkt i för och akter. Sitsen är väldigt bekväm. De är enkla att montera, på bara fem minuter färdigställer du din kajak från väska till färdig kajak och du packar ihop den lika lätt.

Är en uppblåsbar kajak säker?

Ja absolut, de uppblåsbara kajaker vi säljer håller hög kvalitet. De har flera oberoende luftkammare, är tillverkade i ett kraftigt material, har svetsade sömmar och tillverkningen sker med omfattande kvalitetskontroll.

Hur hållbar är den uppblåsbara kajaken?

De är mycket slitstarka och klarar att dras upp på klippor och stränder, AdvancedFrames-kajakens botten är i kraftig tre-lagers PVC med svetsade sömmar.

Hur lång livslängd har en uppblåsbar kajak?

När det kommer till livslängd levererar Advanced Elements bland de främsta kajakerna i världen. De uppblåsbara kajakerna håller otroligt länge och tar inte skada av att ständigt vikas upp och ihop och packas upp och ner i väskan. Advanced Elements har genom åren utvecklat en förstklassig kvalitet, prestanda och portabilitet i sina kajaker. Vi har kunder som har haft sina kajaker i över 20 år.

Kan man ta med sig hund i en uppblåsbar kajak?

Ja absolut, det är mycket populärt. Kajaken klarar hundens klor utan några som helst problem. Och självklart skall hunden med när man paddlar.