Om SUP - paddleboard

SUP – Stand Up Paddleboarding – är en vattenbrädsport där man står på en surfbräda och paddlar med en enbladig paddel. Den här typen av paddling härstammar ursprungligen från Hawaii och har de senaste 15 åren vuxit explosionsartat i hela världen. Vi på StandUpPaddleboard har paddlat SUP sedan 2010 och haft lyckan att få följa sportens utveckling i Sverige och världen år efter år.

En sport för alla

Det som utmärker SUP-paddling är enkelheten. Det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är eller hur stor eller liten du är – alla kan paddla SUP. Dessutom behöver du inte så mycket utrustning för att paddla SUP vilket gör det enkelt att paddla var du än befinner dig. Det enda du behöver är en bräda, en paddel och en leash.


Så fort man som paddlare blivit bekväm på sin SUP kan man även börja leta sig vidare till olika typer av vatten och vattendrag. Att paddla SUP på en spegelblank insjö är en helt annan upplevelse än att paddla längs med en sandstrand, i en slingrig å eller på öppet hav. I olika vatten får du som paddlare helt olika paddlingsupplevelser vilket både gör SUP till en väldigt mångsidig och spännande sport.

Träning för hela kroppen

Att paddla SUP är också otroligt bra träning för hela kroppen – oavsett om du paddling för rekreation, avkoppling, lek eller motion. När du paddlar SUP använder du hela kroppen och utmanar din styrka, din kondition och din balans samtidigt. Allt ifrån de stora muskelgrupperna i ben, bål och rygg till de stabiliserande musklerna i knän, fotleder och axlar aktiveras. Tack vare vattnets dämpning blir belastningen på kroppen dessutom väldigt mjuk och skonsam.

Olika typer av paddling och brädor

När SUP-paddlingen föddes på Hawaii fanns det inte så många olika typer av brädor att prata om. Det gör det däremot idag. Djungeln av SUP-brädor är oändlig och nya modeller introduceras på marknaden varje år. Som nybörjare kan det ibland vara svårt att orientera sig. En tumregel som kan vara bra att känna till är att korta och breda brädor är stabila medan långa och smala brädor är snabba.

Att det finns så många olika typer av brädor och så många grenar inom SUP-paddlingen idag är hur spännande som helst. En bräda, en paddel och en leash ger dig som paddlare oändliga möjligheter. De allra vanligaste typerna av paddling är plattvattenpaddling, touring, surf och SUP-yoga, men det finns fler och det tillkommer nya varje år.

Nedan kommer vi i tur och ordning att gå igenom de olika grenarna inom SUP-paddling och vilka brädmodeller som lämpar sig bäst för de olika ändamålen. Allt för att ge dig som paddlare så bra förutsättningar som möjligt ute på vattnet.

Välkommen till SUP-världen!



Paddla med oss!

Vi på StandUpPaddleboard paddlar jättemycket – året runt. Häng med på våra gruppaddlingar och turpaddlingar eller boka en privatkurs eller ett pass i SUP-yoga. Kolla in vårt kompletta utbud av paddlingstillfällen här under Våra Paddlingar ( LÄNK ) och häng med ut på vattnet. Här får du sällskap av ett strålande team av instruktörer som inspirerar och hjälper dig utvecklas.



Planerar du ett event?

Är du intresserad av att ha med SUP på ditt nästa event? Kul! Vi på StandUpPaddleboard gör massor av event runt om i landet varje år! 

Vårt team!

Vi har ett super-team av instruktörer som håller i event, träningar och kurser i alltifrån Indoboard, SUP-paddling, och Slackline till Yoga. De är alltid peppade och redo att inspirera och introducera alla de här sporterna för dig, dina vänner, dina kollegor och din familj!





Plattvattenpaddling

Plattvattenpaddling är vanligaste paddlingsformen i Sverige. Här paddlar du i lugnare vatten, i sjöar och åar, där det sällan är stora vågor. Om man främst paddlar i plattvatten passar en lång, platt bräda med spetsig för bäst. Den har bra riktningsstabilitet vilket gör att du inte behöver skifta sida med paddeln lika ofta.

Touring

Touring innebär att man paddlar en längre tur med SUPen. En touringbräda har precis som en plattvattenbräda bra riktningsstabilitet – den är lång med spetsig för, men eftersom du med touring även vill komma upp i högre fart är dessa brädor också lite smalare. Touringbrädan har samtidigt bra bärighet med stor volym för att klara både paddlare och eventuell last. Dessa SUPar har även infästning för last i fören. Eftersom touring ofta sker på öppet hav klarar brädan vildare vatten utan att bli instabil.

SUP-Yoga

SUP-yogan är den snabbast växande grenen inom SUP-paddling just nu. Att yoga på en SUP ger upplevelsen ytterligare en dimension och är ett väldigt avslappnande och effektivt sätt att träna balans, kroppskontroll och koncentration. Yogan i kombination med det stilla vattnet är oslagbart. När du yogar på en SUP är underlaget inte helt stabilt, vilket förstärker träningseffekten och tränar balanssinnet enormt. Brädor för SUP-yoga är stabila och därmed kortare och bredare än andra modeller. De har en stor mjuk greppyta som täcker hela brädan, vilket i princip gör den till en stor yogamatta!



SUP-Fitness

Kombinera effektiv paddling med fitnessövningar brädan! SUP-fitness är ett otroligt effektivt sätt att träna hela kroppen. Här tränar du otroligt effektivt din styrka, uthållighet och balans på sätt som är svåra att göra på land. Det är dessutom en träningsform som samtidigt utvecklar både kroppskontrollen och koncentrationen. Brädan är densamma som för SUP-yoga. En bred och stabil bräda med mjuk greppyta på hela översidan.

SUP-Surf

Om du surfar med din SUP bör du ha en kortare bräda som liknar en klassisk surfingbräda. Bärigheten och stabiliteten bör dock vara bättre. Dessa brädor har rund för och fler fenor och de passar inte för klassisk plattvattenpaddling då de är tröga att paddla vanligt med. 

SUP-Race

Den som tävlar i speed i SUP har väldigt lätta kolfiberbrädor i klasserna 12’6 eller 14’0 beroende på distans. SUP-race avgörs både på plattvatten och i havet. På plattvatten finns dels långdistanslopp och sprintlopp. Vid race i havet paddlar de tävlande ut mot vågorna och in med vågorna där deras surf-skills också testas. Brädorna som används är väldigt smala, långa och riktningsstabila för att ge bästa fart och minimera antalet växlingar i paddelgrepp.

Vi arrangerar årligen en SUP tävling i Norrviken i Sollentuna som är öppen både för elit och motionär.

Medvindspaddling – Downwinder

Paddling ute till havs på stora vågor i medvind, dessa paddlare har långa brädor på 17 fot och surfar i höga hastigheter.

Forspaddling – Whitewater

Forspaddling är en svår och riskfylld typ av paddling och relativt sällsynt. Dessa paddlare är väl utrustade med skydd och har tåliga stabila brädor. Inget för nybörjare!