Buckla på din plastkajak


Det kan uppstå bucklor på din kajak om du inte lagrar den på rätt sätt eller om du spänner fast den för hårt på biltaket. Om det dessutom är riktigt varmt och kajaken ligger i solen mjuknar materialet och den skadas lättare. Undvik alltså bucklor genom att lagra kajaken rätt och genom att inte spänna fast den för hårt på biltaket, framförallt när det är extrem värme.

Ofta går bucklan på kajaken tillbaka långsamt om du låter kajaken ligga framme i solen. För att påskynda processen kan du försiktigt trycka ut bucklan. Använd inte värmepistol eller någon annan extern värme källa. Det bästa sättet är att låta det ta tid.

Lägg upp din kajak på några breda stöd, använd gärna skumblock eller placera kajaken på liggunderlag. Ovanpå bucklan lägger du därefter ett ihopvikt liggunderlag (helst 3-5 cm tjockt). Liggunderlaget ska sedan belastas med en tyngd på 10 - 15 kg. Låt kajaken ligga där med tyngden på bucklan i några dagar. Kolla till kajaken då och då under processen. Beroende på hur varmt det är i omgivningen tar det mellan ett och fem dygn för bucklan att tryckas tillbaka.

På samma sätt kan du trycka ut bucklor på en glasfiberkajak.

Lycka till!