Sveriges ledande paddlingsbutik!
Handla tryggt
Leveranstid 1-3 dagar
Fysisk butik
Personlig service 08-715 18 80
Mina Sidor

FAQ - SUP

Vilka typer av SUPar finns det?

Beroende på vad du ska använda din SUP till finns olika typer. Välj den typ av SUP som passar bäst för dig och den typ av paddling du tänkt dig. 


Här är några vanliga typer:

Allround-SUP: Dessa är de mest mångsidiga och passar för nybörjare och för de som vill göra en rad olika aktiviteter på vattnet, som paddling på lugna vatten, yoga eller enkel vågsurfing.

Touring-SUP: Dessa är utformade för längre paddelturer på öppet vatten, som sjöar eller hav. De har en mer aerodynamisk form för bättre hastighet och riktningsstabilitet.

Racing-SUP: Dessa är optimerade för hög hastighet och för tävling. De är både längre och smalare än andra typer av SUPar för att minimera vattenmotståndet.

Surf-SUP: Dessa är speciellt utformade för vågsurfing. De är kortare och bredare än andra typer av SUPar för att ge bättre stabilitet och vara enklare att svänga i vågor.

Fishing-SUP: Dessa är utrustade med specialfunktioner för fiske, såsom fästen och förvaringsutrymmen för utrustning.

Yoga-SUP: Dessa har extra bredd och stabilitet för att göra det enklare att utföra yogaövningar på vattnet. En större yta på brädan är också anti-slip så att du får bästa grepp.

Inflatable-SUP: Dessa är uppblåsbara och enklare att transportera och förvara än traditionella hårda SUPar. De är  vanligtvis tillverkade av slitstarka material och är mycket stabila när de är uppblåsta.


Vilka typer av SUPar finns det?

Standup paddleboards (SUP) kan tillverkas av olika material, där varje har sina egna fördelar och nackdelar. 

Här är några vanliga material som används för tillverkning av SUPar:

Polyuretan (PU) och polyester: Detta är ett vanligt material för tillverkning av traditionella hårdplast-SUPar. En kärna av expanderat polystyren (EPS) täcks vanligtvis med ett lager av polyuretanplast och polyesterharts. Dessa brädor är robusta och har en god prestanda.

Epoxy: Epoxy-SUP är lättare än traditionella PU/polyester-SUPar och är vanligtvis starka och tåliga. De tillverkas genom att ett skumkärnmaterial täcks med flera lager epoxyharts. Dessa brädor är populära bland både nybörjare och mer vana paddlare.

Inflatable (uppblåsbara): Uppblåsbara SUPar är tillverkade av slitstarka material som PVC och dropstitch-teknologi. De är lätta att transportera och förvara eftersom de kan packas ner till en kompakt storlek när de inte används. Trots att de är uppblåsbara är de ofta mycket stabila och hållbara när de är uppblåsta på rätt sätt.

Hårdplast (PE): Hårdplast-SUPar är gjorda av polyeten (PE) och är vanligtvis mycket tåliga och kräver minimalt underhåll. Dessa brädor är ganska tunga jämfört med andra material men är populära för användning i hyrverksamheter och på platser där hållbarhet är den avgörande faktorn.

Bambu: Vissa SUP-tillverkare använder bambu som ett dekorativt skikt ovanpå brädans kärnmaterial, vanligtvis epoxy eller polyuretan. Bambu ger en unik och vacker bräda samtidigt som den är hållbar.


Hur mycket kan man lasta en SUP?

Maximal belastning för en standup paddleboard (SUP) varierar och beror på flera faktorer, som brädans storlek, material och form. Generellt sett kan de flesta SUP-brädor bära upp till omkring 100 kg medan vissa robusta och specialdesignade modeller kan bära tyngre laster.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för maxbelastning för din specifika SUP-modell. Att överbelasta en SUP kan öka risken för skador på brädan, olyckor på vattnet och gör att brädan blir svår att manövrera.

För att säkerställa att du inte överbelastar din SUP tänk på:

1. Kontrollera tillverkarens specifikationer för maxbelastning och om du har en uppblåsbar bräda var noggrann med att pumpa upp den till rätt lufttryck.

2. Ta hänsyn till din egen vikt samt vikten av eventuellt bagage eller utrustning som du planerar att ha med dig.

3. Använd SUP-brädan inom dess rekommenderade användningsområde och undvik att överbelasta den.


Vilken SUP är bäst?

Valet av bäst standup paddleboard (SUP) beror på dina individuella behov och krav. Det finns ingen universell "bästa" SUP, eftersom olika modeller är gjorda för olika användningsområden och vattenförhållanden. 

Här är några saker att fundera över när du väljer en SUP:

Användningsområde: Vilken typ av paddling planerar du att göra? Vill du utforska sjöar och floder, vågsurfa, paddla på öppet vatten eller kanske göra yoga på vattnet? Välj en SUP som är anpassad till det specifika användningsområdet.

Storlek och stabilitet: Din vikt och erfarenhet kan påverka vilken storlek och stabilitet du behöver. Nybörjare kan dra nytta av en bredare och stabilare bräda för bättre balans, medan mer erfarna paddlare kanske föredrar en smalare bräda för bättre manövrerbarhet.

Material: SUP-brädor finns i en mängd olika material, inklusive epoxy, polyuretan, hårdplast och uppblåsbara material som PVC.

Pris: Budgeten är en viktig faktor att ta hänsyn till. Priset på en SUP kan variera beroende på material, storlek och kvalitet.

Varumärke och recensioner: Ta hänsyn till tillförlitliga varumärken och läs recensioner från andra paddlare för att få en uppfattning om brädans prestanda och pålitlighet.

När du funderat över detta kan du börja jämföra olika SUP-modeller för att hitta den som passar dig bäst. Det kan vara en bra idé att testa olika brädor för att få en känsla för vad som passar dig bäst.


Vad kostar en SUP?

Priset på en standup paddleboard (SUP) varierar och beror på brädans storlek, material, design, varumärke och eventuella extra funktioner. 

Här är några generella prisintervall för olika typer av SUPar:

Inflatable (uppblåsbara) SUPar: Dessa är vanligtvis mer prisvärda än hårdplast-SUPar och för en kvalitetsbräda får du ge mellan 3 000 och 15 000 SEK.

Hårdplast-SUPar: Priset för hårdplast-SUPar kan variera mycket beroende på material, design och varumärke. Du får räkna med 4 000 till 30 000 SEK.

Specialiserade SUPar: Specialiserade modeller, som racing-SUPar eller fiske-SUPar, kan vara något dyrare än allmänna all-around-SUPar. Priserna för dessa kan variera mellan 6 000 till 25 000 SEK beroende på modell och tillverkare.

Märkeskvalitet och tillbehör: Priset kan också påverkas av varumärket och eventuella tillbehör som ingår, som paddlar, leash, bärväskor och annat. Kvaliteten på tillbehören kan också påverka priset.

Det är viktigt att överväga din budget och dina behov när du väljer en SUP. Du kan hitta brädor i olika prisklasser, från budgetalternativ för nybörjare till mer avancerade modeller för erfarna paddlare. Det är också en bra idé att jämföra priser och funktioner från olika tillverkare innan du gör ditt köp för att hitta den bräda som passar dig bäst.


Är det lätt att ramla av en SUP?

Om du är nybörjare kan det vara lite utmanande att hitta balansen på en standup paddleboard (SUP) i början, och det är möjligt att du ramlar av brädan några gånger när du lär dig. Men med lite övning och balans kan de flesta snabbt lära sig att stå på en SUP utan att åka i vattnet.

Här är några faktorer som kan påverka din stabilitet på en SUP:

Brädans bredd och stabilitet: Bredare brädor tenderar att vara mer stabila och enklare för nybörjare att hantera, medan smalare brädor kan kräva mer balans och erfarenhet för att behålla stabiliteten.

Vattenförhållanden: Vågor, vind och strömmar kan påverka stabiliteten på din SUP. Lugnt vatten gör det lättare att hålla balansen jämfört med vågigt eller strömt vatten.

Din egen balans och erfarenhet: Ju mer erfarenhet du får av att paddla SUP, desto bättre blir din balans och risken minskar för att du ska ramla av.

Korrekt paddelteknik: Att använda rätt paddelteknik kan hjälpa dig att hålla balansen och minska risken för att ramla. Böj knäna och ha dom mjuka och använd din paddel som ett stöd i vattnet.

Om du väljer rätt typ av SUP och övar är chansen stor att du snart känner dig bekväm och stabil på brädan. Kom också ihåg att det är en del av lärandeprocessen att ibland ramla av och att det är viktigt att ha kul och njuta av din tid på vattnet!


Är en uppblåsbar SUP bra?

Ja, en uppblåsbar SUP kan vara mycket bra, men beror såklart på dina behov och hur du tänkt använda den. 

Här är några fördelar med uppblåsbara SUPar:

Lätt att ta med och förvara:Uppblåsbara SUPar är lätta att transportera eftersom de kan rullas eller vikas ihop när de inte används. Det gör att de är idealiska för resor, camping och förvaring i mindre utrymmen, som i en lägenhet eller en båt.

Hållbara: Trots att de är uppblåsbara, är många moderna uppblåsbara SUPar tillverkade av slitstarka material som PVC med dropstitch-teknologi, vilket gör dem robusta och tåliga. De kan motstå stötar och är ofta konstruerade för att hålla i många år.

Stabila: Uppblåsbara SUPar kan vara stabila på vattnet, särskilt för nybörjare. Många modeller är utformade med extra bredd och tjocklek för att göra det lättare att hålla balansen.

Mångsidiga: Uppblåsbara SUPar kan användas på flera sätt, till exempel paddling på lugna vatten, yoga, fiske och utflykter på älvar och sjöar.

Prisvärda: Uppblåsbara SUPar kan vara mer prisvärda än traditionella hårdplast-SUPar.


Vilken SUP ska jag köpa som nybörjare?

Som nybörjare kan det vara bäst att välja en all-round standup paddleboard (SUP) som är stabil, lättmanövrerad och mångsidig. 

Här är några faktorer att överväga när du väljer en SUP som nybörjare:

Storlek och stabilitet: Välj en bräda som är tillräckligt bred och stabil för att ge dig en bra balans när du står på den. En bredare bräda (vanligtvis över 30 tum) kan vara lättare att hålla balansen på för nybörjare.

Material: För nybörjare kan en uppblåsbar SUP vara ett bra val eftersom de är lätta att ta med, tåliga och prisvärda. De är också mjukare om du skulle ramla, vilket kan hända i början.

Volym: Volymen på en SUP påverkar flytkraften och stabiliteten. Som nybörjare kan det vara bra att välja en bräda med större volym.

Pris: Bestäm din budget och leta efter en SUP som passar inom den. Som nybörjare kan det vara bra att investera i en prisvärd allround-SUP.

Varumärke och recensioner: Ta hänsyn till pålitliga varumärken och läs recensioner från andra nybörjare för att få råd inför ditt köp.


Vad behövs när jag paddlar SUP?

Självklart behöver du en SUP-bräda och en SUP-paddel. Det är grundutrustningen när förutsättningarna är optimala och ni är flera som paddlar. För att höja säkerheten rekommenderar vi också att du alltid använder leash (säkerhetslina) och flytväst. Om du vill paddla ensam, längre turer eller under olika väderförutsättningar kan du läsa vidare vad vi rekommenderar här.


Vad ska jag ha med mig för att min paddeltur ska vara säker?

Paddla alltid med en kompis och planera din tur efter väder och vind. 

Se över vilken utrustning du har med dig, här kommer några råd:

Leash
Din SUP-bräda bör vara utrustad med en leash, en säkerhetslina, som gör att brädan och du inte kan åka ifrån varandra om du ramlar i. Ena änden av leashen fäster du i brädans bakkant och andra änden runt din fotled eller vad. Då undviker du att brädan åker ifrån dig om du plurrar och den kan heller inte skada andra som befinner sig nära dig i vattnet eller gå sönder. Utan leash kan brädan få nästan som en katapultkraft och annars åka långt bort, särskilt en upplåsbar bräda som också lätt fångas av vinden. För din säkerhet blir också brädan din trygghet om du åker i eftersom den flyter och med en leash aldrig är långt bort.

Flytväst
Självklart bär du flytväst på sjön, också när du är ute med din SUP. En bra SUP-flytväst kan du röra dig enkelt i och den sitter bra på kroppen. Förutom vanliga flytvästar finns också en variant som ger dig maximal rörlighet när du paddlar och blåser upp sig när du vill. En Baltic iFloat, som flytvästen heter bär du i en liten väska på höften och du blåser upp den när du behöver den.

Vattentätt mobilfodral
En mobil är viktig att ha med av säkerhetsskäl. Om något skulle hända kan du då höra av dig till dina nära och du är själv kontaktbar. Du förvarar din mobil i ett vattentätt fodral när du är ute med din SUP. Då klarar den stänk och en kort stund i vattnet, om olyckan är framme. Du kan fästa mobilen i fodralet kring din armled eller ha den runt halsen. Vill du vara ännu mer försiktig förvarar du mobilen i sitt vattentäta fodral i din drybag.

Drybags
En drybag är en säck som kan förslutas och bli vattentät, dessa finns i olika storlekar och går att fästa i SUP-brädans gummiband framtill eller baktill på brädan. Ombyteskläder, mobiltelefon, karta, något att äta och dricka, ja listan kan göras lång för vad du vill och behöver ta med dig. Allt beroende på väder och hur länge du ska vara ute.

Flytsnöre
Om du bär glasögon är ett flytsnöre till dessa ett viktigt säkerhetstillbehör. Om du tappar glasögonen i vattnet flyter dom då istället för sjunker.


Vad ska jag tänka på när jag paddlar i olika väderförhållanden?

Här kommer några råd om du vill förlänga SUP-säsongen:

Vid hett och soligt väder
Om du är ute och paddlar i varmt eller till och med hett väder ska du ta med dricksvatten, ha på dig en solhatt eller keps och använda solkräm och/eller skyddande klädsel. Risken finns att bli uttorkad om du inte tar små klunkar vatten då och då och bär skydd mot solen på huvudet.

Under lite svalare väder

På våren och hösten, eller ibland även på sommaren på våra breddgrader, rekommenderar vi att du har neoprenkläder, det man brukar kalla våtdräkter. Det finns våtdräkter med korta ärmar och ben, sk shorties, och våtdräkter med långa ärmar och ben. Tvådelade våtdräkter finns också, och är ett bra alternativ för SUP-paddling. Då har du byxor och topp separerade och det finns även neoprenjacka att komplettera med. Neoprenbyxor finns i olika längder och även under lite varmare sommardagar kan det vara skönt med korta neoprenbyxor för att inte frysa därnere. Ett par neoprenskor eller neoprenboots behövs också när vattnet är svalt, sådana finns i olika tjocklekar för olika vattentemperaturer. För att skydda händerna från att bli kalla är det också skönt med ett par handskar, och för att inte frysa om öronen kan en neoprenmössa eller en mössa i annat tunt material vara bra att ha på sig.

När det regnar
Om du ska paddla när det regnar, kan våtdräkt fungera bra. Ett annat alternativ är regnkläder gjorda för att hålla dig torr eller halvtorr under. Dessa finns som overaller eller som byxa och jacka separat. Ett varmt underställ rekommenderas vid kyligare dagar. Neoprenskor, handskar och mössa är också bra vid regn.

Under kalla förutsättningar
Att paddla SUP på vintern är givetvis inte för dig som är nybörjare, men har du blivit en mer van paddlare kan en krisp vinterpaddling vara fantastisk. Åar och floder fryser på sent och där kan du nästan paddla året om. Vid riktigt kallt väder rekommenderar vi att du använder en torrdräkt när du paddlar. Under torrdräkten är ett varmt underställ att rekommendera. Är det lite mildare kan våtdräkt under och en jacka och överdragsbyxor över, tjocka neoprenboots, mössa och handskar fungera.


Ska jag skaffa en upplåsbar eller hård SUP-bräda?

Paddlingsegenskaperna mellan kvalitetsbrädor som är uppblåsbara och hårda har minskat och nu är inte skillnaderna lika stora som tidigare. Det kvarstår dock att en uppblåsbar SUP-bräda är både lättare att transportera och lättare att förvara än en hård. Å ena sidan är du redo för SUP-turen direkt med en hård bräda å andra sidan tar det endast omkring fem minuter att pumpa upp en uppblåsbar SUP-bräda. (Och du blir uppvärmd på köpet!) Alla SUP-brädor vi säljer klarar ett extra högt tryck på 25 Psi och brädorna blir riktigt styva, vilket innebär att de uppför sig mera likt en hård bräda i vattnet.

Våra uppblåsbara SUP-brädor är 15 cm tjocka, har extra förstärkta kanter med flera lager och de är fusionlaminerade. Med en kraftig dropstich böjer sig SUP-brädan inte som en banan på mitten utan en paddlare som väger 100 kg kan enkelt använda en SUP-bräda som är uppblåst till 15 Psi. SUN Paddleboard heter varumärket som står för den kvaliteten och vill du ha det lilla extra satsa då på en Pro-bräda som är ännu styvare och finns i fler storlekar.

Väljer du en hård SUP-bräda får du en bräda som ligger bättre i vattnet och är snabbare. En hård bräda är heller inte lika känslig för vind och för vågor som en uppblåsbar. Om du bor där du enkelt kommer till vattnet rekommenderar vi att du skaffar en hård bräda eftersom du inte har samma behov av portabilitet och du får en bättre paddelupplevelse med en hård bräda.

Välj mellan en hård bräda i glasfiber eller Thermomaterial. Ett Thermoplastmaterial gör brädan mer slitstark än glasfiber och dessa brädor rekommenderar vi till uthyrare och till barnfamiljer, där brädan har flera olika användare.


Vilken betydelse har SUP-brädans form?

SUP-brädorna skiljer sig åt i form, det finns brädor i olika längder, bredder och tjocklekar och brädans nos kan antingen vara spetsig eller mera rundformad.

En SUP-bräda med en rundformad nos brukar benämnas som en allroundbräda. Dessa är också lite bredare och kortare och mer stabila. Nybörjare och familjer uppskattar allroundbrädor eftersom de är stabilare, men på grund av sin form glider allroundbrädor lite långsammare i vattnet.

Bredden på en allround-SUP är mellan 31 och 33 tum, vilket motsvarar ca 80 - 85 cm. Längdmässigt är de omkring 11 till 12 fot (3,35 – 3,65 m).

Spetsiga SUP-brädor är smalare och längre och har bättre glid, de kallas ofta för touringbrädor. Om du planerar att paddla längre sträckor ska du välja en touringbräda för bättre riktningsstabilitet och fart. De spetsiga brädorna som är lämpliga för nybörjare är mellan 29 och 31 tum breda (ca 75 – 80 cm) och 11,6 och 14 fot långa (3,55 och 4,25 m).


Vilken storlek ska jag som är nybörjare välja?

Bästa valet för en uppblåsbar SUP till familjen är en 10,8 lång allroundbräda som är 32 tum bred och 15 cm tjock. En sådan SUP-bräda klarar paddlare över 100 kg och har en maxkapacitet på ca 150 kg. Det ger möjligheten att ta med packning eller kanske prova på att paddla två personer samtidigt.


Om jag är intresserad av att paddla längre sträckor och fortfarande vill ha en uppblåsbar bräda vilken bräda passar mig bäst?

Om du tänkt paddla längre sträckor passar en touringbräda bäst. Vi rekommenderar en uppblåsbar bräda som är 12,6 fot lång och har en bredd på 30 cm att starta med. Den passar alla, lätta som tunga. Vill du ha en mer storleksanpassad bräda, rekommenderar vi den lättare paddlaren att välja en 11,6 och den större paddlaren en 14,0. Även om du inte är en större paddlare men ändå vill ha en extra lång bräda med riktigt bra glid och möjlighet att ha med packning då rekommenderar vi också dig en 14,0.


Vilken hård bräda rekommenderar ni mig som är nybörjare?

Om du är en lättare paddlare och ska skaffa din första bräda rekommenderar vi SUN i längden 11,6. Det är en snabb och stabil bräda i bredden 29 tum.

För dig som är lite tyngre (upp till ca 100 kg) passar SUN i längden 12.6 bättre, den är både snabb och stabil med en bredd på 30 tum.


Vad ska jag tänka på när jag väljer SUP-paddel?

Om du planerar att paddla långt är valet av paddel viktigt. Du vill inte ha en för tung paddel för långa paddelturer. SUP-paddlar är tillverkade av aluminium med plastblad, glasfiber med plastblad, kolfiber med glasfiberblad eller helt i kolfiber.

Det finns paddlar som är teleskopiska, där du kan ställa in längden. Dessa är bra om ni är flera i familjen som ska paddla, de tar också mindre plats och är enklare att ta med sig eftersom det går att plocka isär dem i flera delar.

Andra paddlar är fasta i längden och där ska du välja en längd som passar dig och din paddling. Det finns också olika former och storlekar på bladet som påverkar hur paddeln påverkar vattnet.


Är SUPen lätt att transportera och hur gör man det?

Uppblåsbara SUP-brädor har fördelen att de är mycket enklare att transportera än de hårda brädorna. När du tömt din uppblåsbara bräda på luft kan du enkelt rulla ihop den, eller vika ihop den så den får plats i en speciell förvaringsväska. Upplåsbara SUP-brädor är också lättare än hårda brädor, vilket gör att de är enklare att transportera, särskilt om du behöver bära din bräda en lång sträcka till och från vattnet.

Att transportera en SUP-bräda på biltaket kan göras säkert genom att tänka på det här:

Använd lämpliga takräcken: Först och främst måste du se till att din bil har lämpliga takräcken monterade. Dessa är nödvändiga för att säkert fästa din SUP-bräda på bilens tak.

Använd rätt typ av remmar: För att säkra din SUP-bräda på biltaket, använd starka remmar avsedda för transport av stora och tunga föremål. Se till att remmarna är tillräckligt långa för att säkert fästa runt brädan och under takräcket.

Placera brädan på taket: Placera din SUP-bräda på bilens tak med den övre delen av brädan uppåt och den nedre delen nedåt. Se till att brädan är centrerad på taket och att den inte hänger över kanterna på bilen. Var försiktig om det blåser hårt då vinden kan ta tag i din bräda när du lyfter upp den.

Säkra brädan ordentligt: När brädan är på plats, fäst remmarna ordentligt runt brädan och under takräcket. Se till att remmarna är ordentligt spända för att förhindra att brädan rör sig under transporten.

Kontrollera säkerheten: Innan du kör iväg, dubbelkolla att din SUP-bräda är ordentligt säkrad och att inga delar av brädan sticker ut eller riskerar att lossna under färden.


Vad ska jag tänka på när jag ska lagra min hårda SUP?

När du inte använder din hårda SUP-bräda och ska lagra den under en längre tid, tänk på följande:

Rengör brädan: Innan du lagrar din SUP-bräda, se till att den är ren från smuts, sand och saltvatten. Använd färskvatten och en svamp eller en mjuk borste för att rengöra både ovansidan och undersidan av brädan. Detta hjälper till att förhindra att smuts skadar materialet under lagringen.

Torka brädan ordentligt: Efter rengöring, se till att din SUP-bräda är helt torr innan du lagrar den. Låt den lufttorka ordentligt i skuggan för att undvika överexponering för solens UV-strålar, vilket kan leda till blekning eller skador på materialet.

Undvik extrem värme och kyla: Förvara din SUP-bräda på en plats där den inte utsätts för extrem värme eller kyla. Höga temperaturer kan leda till deformering av materialet, medan låga temperaturer kan göra materialet sprött och öka risken för skador.

Förvara brädan på en plats utan direkt solljus: Direkt solljus kan bleka och skada materialet på din SUP-bräda över tid. Förvara den helst inomhus eller i ett skuggigt område eller använd en brädpåse eller täck den för att skydda den från solen.

Förvara brädan horisontellt eller stående: När du lagrar din SUP-bräda, är det bäst att ha den horisontellt på en plan och jämn yta eller stående på kanten. Undvik att lagra den på en ojämn yta som kan skada brädan.


Vad ska jag tänka på när jag ska lagra min uppblåsbara SUP?

När du ska lagra din uppblåsbara SUP-bräda tänk på det här:

Rengör och torka brädan: Precis som med en hård SUP-bräda är det viktigt att rengöra din uppblåsbara SUP-bräda noggrant med färskvatten och en svamp eller mjuk borste för att ta bort eventuell smuts, sand och salt. Se sedan till att brädan är helt torr innan du ska lagra den.

Töm brädan helt på luft: Innan du lagrar din uppblåsbara SUP-bräda, se till att tömma den helt på luft. Detta minskar risken för att tryck eller spänning byggs upp inuti brädan under lagringen.

Rulla ihop brädan på rätt sätt: När brädan är helt tömd på luft, rulla ihop den på ett sätt som minimerar skador på materialet. Rulla brädan långsamt och jämnt för att undvika att skrynkla eller skada den.

Förvara brädan i en sval och torr miljö: Förvara din uppblåsbara SUP-bräda på en plats där den inte utsätts för extrem värme, fuktighet eller direkt solljus. Inomhus i en sval och torr miljö hjälper till att förhindra mögel- eller mögelbildning samt förhindrar att materialet överexponeras för solens UV-strålar.

Undvik skarpa föremål: När du förvarar din uppblåsbara SUP-bräda, undvik att placera den i närheten av vassa eller skarpa föremål som kan skada eller punktera materialet. Förvara den helst på en mjuk och jämn yta för att undvika skador.


Vad krävs för att underhålla SUPen?

Att underhålla din SUP-bräda, oavsett om den är hård eller uppblåsbar, kräver inte särskilt mycket. Bara några enkla och regelbundna åtgärder krävs för att förlänga dess livslängd. 

Här är några generella underhållstips för både hård och uppblåsbar SUP:

Rengöring: Efter varje användning, skölj av brädan med färskvatten för att ta bort eventuell sand, saltvatten eller smuts. Använd en mjuk borste eller trasa om det behövs.

Torka brädan ordentligt: Se till att din SUP-bräda är helt torr innan du lagrar den. Låt den lufttorka i skuggan för att undvika överexponering av solens UV-strålar.

Lagring: Förvara din SUP-bräda på en plats där den inte utsätts för extrem värme, kyla eller fuktighet. En uppblåsbar bräda förvarar du helst ihoprullad i den medföljande väskan på en torr plats. En hård bräda förvarar du bäst på en plats där den inte kommer i kontakt med direkt solljus. Undvik att stapla tunga föremål ovanpå din bräda.

Kontrollera och reparera eventuella skador: Undersök din SUP-bräda för att upptäcka eventuella skador som sprickor, bucklor eller punkteringar. Om din bräda har en skada ska du inte använda brädan igen förrän du reparerat skadan. Antingen själv om du har kunskapen, eller genom att kontakta en professionell reparatör.

Ventilkontroll (uppblåsbara brädor): På din uppblåsbara SUP-bräda ska du också kontrollera ventilen för att vara säker på att den är ordentligt stängd och inte läcker luft. Om det behövs kan du smörja ventilen med silikonbaserat smörjmedel så att den håller tätt.

Extra underhåll för hårda SUP-brädor:

Skydd och försegling: Kolla regelbundet efter eventuella sprickor eller skador på brädans yta. Om du upptäcker en skada, reparera den med lämpligt material för att förhindra att vatten tränger in i brädans kärna.

UV-skydd: För att brädan bättre ska tåla solljus kan du applicera en UV-beständig vax eller skyddsbeläggning på brädans yta.


Hur stabil är SUPen i vattnet?

Stabiliteten hos en SUP i vattnet beror på flera saker, dels på brädans design och dels på paddlarens erfarenhet och balans. Generellt sett är SUP-brädor utformade för att vara stabila i vattnet, särskilt för nybörjare och fritidspaddlare. 

Här är några faktorer som påverkar stabiliteten hos en SUP-bräda:

Bredden på brädan: Generellt sett är bredare SUP-brädor mer stabila än smalare brädor eftersom de har en större yta som ger bättre stabilitet.

Tjocklek och volym: En tjockare SUP-bräda tenderar att ha mer flytkraft och därmed vara mer stabil i vattnet. Volymen hos brädan spelar också en roll, eftersom en högre volym vanligtvis innebär bättre stabilitet.

Form: SUP-brädor kan ha olika former, som spetsiga eller runda nosar och bakre delar. En rundad nos kan ge brädan en bättre stabilitet, särskilt för nybörjare.

Material: Materialet SUP-brädan är tillverkad av kan också påverka stabiliteten. Hårda brädor tenderar att vara stabila på grund av sin styva konstruktion, medan uppblåsbara brädor kan erbjuda god stabilitet om du har en bräda som tål ett högt lufttryck.

Paddlarens erfarenhetsnivå och balans: Slutligen spelar självklart paddlarens egen erfarenhet och balans en viktig roll för brädans stabilitet. Ju mer erfaren och balanserad paddlaren är, desto mer stabil kommer brädan att kännas. De flesta som provar paddla SUP på en allorundbräda hittar relativt snabbt en bra balans på brädan

Sammanfattningsvis är det bra om du som är nybörjare väljer en lite bredare och tjockare bräda för att lättare hitta balansen och kunna njuta av paddlingen.

© 2024 STOCKHOLMKAJAK. All rights reserved