Guide - Välj rätt kajak - Köpa kajak


Att välja kajak är enkelt och roligt! Fundera lite på hur du vill paddla; långa eller korta turer, motion eller rekreation och var du främst kommer paddla; i insjöar eller på öppet hav. Kommer man ibland paddla tillsammans med andra kan det också vara en fördel att ta reda på vad de paddlar för kajak, så att ni lättare hämnar i samma tempo när ni kommer ut på era turer. Härifrån går det snabbt att bestämma vilken kajak som passar just dig bäst. Följ våra fyra steg för att vara säker på att du har allt du behöver! Den här guiden är användbar oavsett om du ska köpa din första kajak eller redan är en inbiten paddlare.

Hos oss på StockholmKajak hittar du modeller i både plast och glasfiber för alla ändamål. Vår absolut mest populära kajak är den klassiska Seabird Expedition, en väldigt prisvärda havs- och turkajak som finns i två storlekar, LV och HV. Till kajaken behöver du sedan paddel, kapell och flytväst. För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram tre olika färdiga tillbehörspaket! Glöm inte att även kolla in våra andra kajaktillbehör för en ännu bättre paddlingsupplevelse. Det ska vara enkelt, roligt och smidigt att komma ut på vattnet! 

Efter 20 år i kajakbranschen och tack vare att vi paddlar mycket själva kan vi garantera förstklassig service och vägledning i ditt köp! Vill du först läsa mer om olika kajakmodeller och vad som är bra att fundera på innan du bestämmer sig för en kajak kan du läsa vår kompletta, fördjupade kajakguide här! Börja annars med att följa våra 4 enkla steg på den här sidan! 

1. Välj kajak

Material - plast eller glasfiber

Vi har många olika kajaker i både plats och glasfiber. Våra modeller i 3-lagers polyetenplast är extremt slitstarka och tåliga. De är lätta att underhålla, förvara och paddla och helt perfekta för dig som köper din första kajak! Plastkajaker har vuxit enormt och är idag våra bäst säljande. Glasfiber är något lättare än plast och ger kajaken en väldigt strålande finish. Perfekt för dig som vill ha en snygg kajak med absolut bästa vridstyvhet och prestanda!

Kajaktyper

Våra mest populära kajaker och deras främsta egenskaper

Havskajak & Turkajak (480-550 cm)
– Klassiska havskajaker är kring fem meter långa med en bredd på 56-59 cm. Längden ger både bra lastutrymme och bra fart. Det här gör också att havskajaken fungerar väldigt allround, både för dags- och motionsturer och för längre helg- och veckoturer med övernattning. 

Rekreations- & dagsturskajak (360-430 cm) – De här kajakerna är kortare och har en bredd på 63-64 cm, vilket gör dem väldigt stabila. De passar bäst för dig som oftast paddlar kortare turer från sommarstugan eller på semestern! Dagsturskajaker är stadiga och lätta att hantera, både i vattnet och på land.

Andra modeller – Utöver de vanligaste, klassiska kajakerna har vi även flera olika modeller för dig som är på jakt efter paddling med ett mer specifikt ändamål. Vi har t.ex. motionskajaker, högsjö-kajaker, grönlandskajaker, surfski, tvåmannakajaker och hundkajaker med flera. Kolla in vårt kompletta sortiment här på hemsidan eller hos oss i butiken! 

PlastkajakGlasfiberkajak

Havskajak /Turkajak

Våra modeller för dig som vill ha en fullängds havskajak!

KS011921-HV,KS21511,KS01111-LV

Rekreationskajak

Våra modeller för dig som vill ha en kortare dagsturskajak!

KS21513AG,KS21491AY

Glasfiberkajak med roder

Våra mest populära hav/turkajaker i glasfiber med roder. Klicka här för att se hela glasfibersortimentet!

KS30122DY,KS30111DR,KS30101DR,KS30121DR

Glasfiberkajak med skedda

Våra mest populära hav/turkajaker i glasfiber med skädda.

KS30231DR,KS30241DY,KS30251DW

2. Välj bastillbehör

För att göra det enkelt och smidigt att välja tillbehör har vi satt ihop tre prisvärda tillbehörspaket; basic, standard & pro. Välj det som passar dig bäst!


Paddel
– Efter valet av kajak är paddeln det viktigaste! En lätt paddel ger dig extra mycket kraft, högre fart och minskar ansträngningen på kroppen. Vill du få ut så mycket som möjligt av din kajak och din paddling rekommenderar vi en uppgradering till en paddel i glasfiber eller kolfiber. En lättare paddel gör stor skillnad.

Flytväst – Flytvästen ska sitta bekvämt och inte begränsa dig in din paddling. En paddlingsflytväst är till skillnad från andra flytvästar ofta kort skuren för att ge dig den rörlighet du behöver. Passformen är viktig för att få en bekväm paddling och en flytväst med flera inställningsmöjligheter är därför att rekommendera. Att ha fickor på flytvästen är också väldigt smidigt.

Kapell – Kapellet sitter runt midjan och träs över kajakens sittbrunn för att skydda dig från vattenstänk. Ett sittbrunnskapell i nylon är väldigt bra för nybörjare eftersom de är lätta att få på och ta av.


Tillbehörspaket Basic –

1499 kr

För dig som vill börja paddla!

Paddel Vidda Trip ALU

ord. 899 kr

Prisvärd och tålig paddel i aluminium för dig som vill koma igång och paddla. Paddeln är ställbar i 2 olika vinklar. Skaft i aluminium och blad i glasfiberförstärkt plast.

Flytväst Baltic Canoe

ord. 499 kr

Paddlingsväst från Seabird som ger mycket för pengarna! Bra inställningsmöjligheter i både midja och axlar. Försedd med dragkedja för att enkelt tas på och av.

Sittbrunnskapell Vidda Nylon

ord. 599 kr

Standardkapell i nylon som är lätt att få på och ta av.


Tillbehörspaket Standard –

2499 kr

För dig som vill ha bra utrustning och lätt paddel!

Paddel Vidda Tour Carbon

ord. 1 799 kr

Väldigt prisvärd och lätt paddel i kolfiber med glasfiberförstärkta plastblad! Steglöst justerbar i längd och vinkel.

Flytväst Seabird Pro

ord. 799 kr

Flytväst från Seabird med otroligt bra passform! Utrustad med många inställningsmöjligheter och fickor. Försedd med dragkedja för att enkelt tas på och av.

Sittbrunnskapell Vidda Nylon

ord. 599 kr

Standardkapell i nylon som är lätt att få på och ta av.

Transportkapell Vidda Nylon

ord. 399 kr

Mycket bra nylonkapell som sätts över sittbrunnen vid transporter så att inte regn och smuts kommer in!.


Tillbehörspaket Pro 2 –

3499 kr

För dig som är ute efter det bästa!

Paddel Vidda Pro All Carbon 2

ord. 3 399 kr

Superlätt paddel helt i Carbon! Steglöst justerbar i vinkel och längd. Utmärkt för dig som vill få ur det mesta av din paddling!!

Flytväst Seabird Pro

ord. 799 kr

Flytväst från Seabird med otroligt bra passform! Utrustad med många inställningsmöjligheter och fickor. Försedd med dragkedja för att enkelt tas på och av.

Sittbrunnskapell Vidda Nylon Pro

ord. 699 kr

Nylonkapell försett med ficka på magen och hängslen som håller kapellet uppe. Lätt att få på och ta av.

Transportkapell Vidda Nylon

ord. 399 kr

Mycket bra nylonkapell som sätts över sittbrunnen vid transporter så att inte regn och smuts kommer in!.

3. Transport & Förvaring

Att hantera en kajak är inte alltid lätt, därför finns det hjälpmedel som hjälper till med just det.
Klicka här för att se hela transportsortimentetK-O10251,K-O10220,K-O10225,KV-KL,K-O102140,K-O10260,K-O10212

4. Extra tillbehör

Se till att ha rätt utrustning för att göra paddlingen så enkel, säker och trevlig som möjligt!KC9789186773083,KC9789186773090,KC9789188779052,KC9789189079137,KL2101-TX,KV-DB-KIT5. Säkerhetsutrustning

Att känna sig trygg på vattnet är viktigt, här listas produkter som är användbara.
Klicka här för att se hela säkerhetssortimentKV-SP-1,KKLP4101000,KV-PC-1,K-O10520,KF-Stigbygeln,KPTL,K-O10400,K-O10500

6. Kläder

Det är viktigt att vara rätt klädd för att göra paddlingsupplevelsen så rolig och smidig som möjligt! Det gäller särskilt om du inte bara ska paddla på sommaren.
Klicka här för att se hela klädsortimentet K-OBO1266,KSK-02SBD-YS,KP11NG,KPNST,KPTRLS-,KPSEPB,KPTST-Lime-XS,K-OSAJAOP0028-S